June 18, 2012

50% kött 50% böna är en Smart Lunch

“En bred användning av en nygammal råvara, som också är kostnadseffektiv. Reducerar koldioxidutsläppen till cirka hälften.” lyder juryns motivering. Beat Food for Progress är en av 10 vinnare i innovationstävlingen Smart Lunch, en del av utställningen Tipping Point på Kulturhuset.

-Otroligt roligt att få en tydlig bekräftelse på att det jag gör är smart, säger Anna-Kajsa Lidell, skapare av bönmassan Beat 100% böna och Beatburgern 50% kött 50% böna. Bönmassan Beat är utvecklad enkom för att göra skillnad i de stora frågorna. Ge oss folkhälsa, god miljö och trygga maten genom att stimulera ett hållbart jordbruk. Jag hoppas att utmärkelsen ska fungera som en verifiering av att Beat och Beatburgern är riktigt bra produkter.

Under året har Beat Food for Progress gjort en rad marknadstester med riktigt gott resultat och skapat gedigna samarbeten med producenterna.

-Beat Food for Progress har bönodlarna i ena handen och naturbetes­köttproducenterna i den andra. Det vill säga förenar det bästa av hållbart svenskt jordbruk. Ett helt unikt samarbete i ett Sverige med en mycket polariserad debatt i köttkonsumtionsfrågan. Jag hoppas att Beatburgern ska ses som ett konstruktivt inlägg i den debatten.

Efter en hård kamp i ett förändringsobenäget livsmedelssverige har Beat Food for Progress slutligen hittat en storskalig producent som vill tillverka Beat och Beatburgern. Provproduktionen är genomförd och prover finns att visa vid införsäljningen. I augusti väntas den första storskaliga produktionen ske. Såvida inte någon större kund förstår värdet i att vara först ut med Beatburgern, och går in och förskottsbetalar. Då kan Beatburger Original Eco finnas redan i början på juli!

Införsäljning av Beatburger Original Eco, styckfryst 90g, sker just nu till aktörer som vill fronta utvecklingen genom att erbjuda en symbol­produkt för utveckling. Och bidra till att sätta rätt coolfaktor på hållbar utveckling. Eventarrangörer och restauranger med fokus på miljö, hälsa och musik samt Matkassar ses som nyckelaktörer.

Bönmassan Beat säljs i påsar med styckfrysta puckar à 50 gram. Beat öppnar möjligheten att lätt skapa rätter med låg kötthalt. Och helt nya typer av näringsriktiga vegetariska- och veganrätter.

Priset som tilldelats vinnarna av en jury med representanter från Naturvårdsverket, Nyckelhålet på restaurang, Sveriges Bryggerier, Vinnova, Kulturhuset, Polarforskningssekretariatet, Munktells Science Park och Pauls Kök är en resa till Polarforsknings­stationen i Abisko i oktober. Där väntar en workshop med fokus på utveckling och finansiering av idéerna.