January 25, 2012

Grönsaksnörden, Beatkvinnan och Kostprofilen.

Utveckling som drivkraft är den gemensamma nämnaren mellan Mikael Jidenholm, Ugglarps Grönt, Anna-Kajsa Lidell, Beat Food for Progress och Årets kostprofil 2011, Jennie Andersson, Halmstad kommun, Gränsöverskridande samarbete är ledordet.

Mikael Jidenholm är inte bara landets främsta grönsaksodlare, han förser hela kockeliten med de senaste nyheterna, utan också motorn i att binda samman livsmedelssveriges olika världar. Ett engagemang som kommer att etableras med en fysisk mötesplats i Ugglarp.

Beat är det senaste av innovativa livsmedel. En bönbaserad ingrediens som nu lanseras inom offentlig sektor. Miljö och hälsa står i fokus. Beat gör låg kötthalt positivt och berikar kolhydratbaserade och näringsfattiga rätter.

Mikael Jidenholms ambition att främja utveckling har lett till att Beat Food for Progress kommer att produceras i Halland. Och genom att koppla samman Anna-Kajsa Lidell och Jennie Andersson också resulterat i att Halmstad kommun är en av landets första att utvärdera Beat i sina färsprodukter. Något som möjliggörs genom kommunens ambition att laga mat från grunden. Redan i år kommer också Mikael Jidenholm att odla bönor för att kunna utvärdera vilka som passar både Beat och det svenska klimatet.

Vid Slow foods nationella årsmöte på Sörby naturhälsogård, berättade de tre aktörerna om hur utveckling sker. Kockar för dagen var Ingela Persson och Ing-Kristin Christiansson från Kvarnlyckans Servicehus, Harplinge, Halmstad kommun. De hade på Jennie Anderssons initiativ tagit fram en buffé som Lisa Lemke, tv-kocken, satt upp ramarna för och bjudit kockarna att fritt tolka.

Den middag som serverades bestod av grönsaker av senaste slag, lokalproducerat ekologiskt kött som förädlats till charkuterivaror i trakten, stenugnsbakat bröd och en Beatburger med Beathamburgerbröd och till efterrätt en Beat Chocolate Chip Cookie.

Slow Foods medlemmar mötte samarbetet och maten med stort intresse.