November 16, 2011

Mamma avslöjar på konferens: Jag ljög för mina barn!

Jag var riktigt nöjd med Beat redan i våras. Men det var inte Alfred 7 år. Han vägrade att äta, han visste ju vad som var i, och kunde se att det inte var en vanlig hamburgare. Det fick mig att utveckla lite till. Sedan en dag ljög jag Alfred rätt upp i ansiktet. Jag sa att det var en riktig hamburgare. Han tyckte den var jättegod. När han ätit upp tittade jag honom djupt i ögonen och erkände. – Jag har ljugit för dig, men bara för att rädda världen. Snabbt kom svaret. – Du måste ljuga för alla barnen mamma!

–       Men idag behöver jag inte ljuga, berättar Anna-Kajsa Lidell. Sanningen är en sensation! Jag presenterar en produkt som kan revolutionera den mat som serveras i Sveriges kommuner så att den blir nyttigare, klimatsmartare, och, detta är sant, ler Anna-Kajsa, billigare!

Beat är en baljväxtbaserad och helt naturlig råvara. Det kan användas som ingrediens i alla färsprodukter, såväl kött som kyckling. Ett enkelt och billigt sätt att minska sin köttkonsumtion utan att tappa i vare sig smak eller upplevelse. Låg kötthalt blir positivt. Riktigt klimatsmart. Dessutom – en av de största fördelarna med Beat är att det genom att bidra till ett bättre näringsintag är en riktig hälsoboost. Revolutionen är dubbel!

–       Mat formar både våra kroppar och vårt klot. Därför har jag har inte en dröm. Jag har ingen vision. Jag har ett tydligt mål, säger Anna-Kajsa. Jag vill se en livsmedelskonsumtion och produktion som är till förmån för hälsa, klimat och en tryggad livsmedelsförsörjning, både lokalt och globalt. Därför siktar jag på att förändra volymprodukterna inom offentlig sektor och fastfoodbranschen.

För de svenska kommunerna innebär Beat en billig, näringsriktig och inte minst god möjlighet att dramatiskt minska sin klimatpåverkan och öka folkhälsan på ett enkelt sätt. Till detta kan läggas att inblandning av Beat också kan öppna möjligheten att få in mer svenskt naturbeteskött i offentlig sektor.

Framtiden kommer i vår del av världen att kräva minskad köttkonsumtion. Men det betyder inte att vi ska leva helt utan mejeriprodukter och kött. Tvärtom! Vi vill ha öppna landskap, gödsel och biologisk mångfald. Och det är just detta som möjliggörs av Beat.

Om varje skolbarn mellan 6-19 i hela Sverige byter ut en enda 90 g hamburgare mot en Beatburgare, vid ett enda tillfälle är indikationen att vi minskar koldioxidutsläppen med 1 400 000 kg CO2e. Det motsvarar utsläppen från 1400 bergvärmeuppvärmda villor på årsbasis.

–       Det här är hållbar utveckling när den är som bäst! God, billig och enkel. Ni har makten att göra skillnad. För klimatet och för folkhälsan. Och för en gång skull är det bra för budgeten! Avslutar Anna-Kajsa i sitt tal till kostcheferna och upphandlarna på Baseradagarna.

Plats: Scandic Crown, Göteborg
Tid: 11.15