November 3, 2011

Matkupp i Falkenberg!

Klockan 12.50 idag reser sig Anna-Kajsa från lunchbordet och berättar att deltagarna på årets Lantbruksdag har ätit något annat än de trott. Matentreprenören och framtidsföretagaren Anna-Kajsa Lidell har tillsammans med kockarna på Hotell Falkenberg Strandbad satt ihop en meny som innehåller en helt ny ingrediens – Beat.  

Allt har skett i hemlighet och de 200 personer som åt lunchen trodde att de åt kyckling, potatis och rotfruktskräm. Och chokladcookie till efterrätt. Och det gjorde de också. Men inte bara. De åt också Beat. En baljväxtbaserad och helt naturlig råvara som kan användas i allt mellan hamburgare och småkakor.

– Mat formar både våra kroppar och vårt klot. Ni har tagit ett viktigt steg mot att rädda världen! Och er själva! sade Anna-Kajsa, och berättade att lunchen var nyttigare, mer klimatsmart och dessutom mer prisvärd än den skulle varit utan Beat.

Revolutionen är dubbel. Beat kan användas som ingrediens i alla färsprodukter, såväl kött som kyckling. Ett enkelt och billigt sätt att minska sin köttkonsumtion utan att tappa i vare sig smak eller upplevelse. Dessutom – en av de största fördelarna med Beat är att det genom att bidra till ett bättre näringsintag är en riktig hälsoboost.

–  Jag har inte en dröm. Jag har ingen vision. Jag har ett tydligt mål, säger Anna-Kajsa. Jag vill se en livsmedelskonsumtion och produktion som är till förmån för hälsa, klimat och en tryggad livsmedelsförsörjning, både lokalt och globalt.

Det sista är inte minst viktigt här på lantbruksdagen. För de svenska bönderna innebär Beat nya möjligheter. Marknaden för den svenska baljväxtodlingen kan öppnas på riktigt. Till detta kan läggas att inblandning av Beat också kan öppna möjligheten att få in mer svenskt kött i offentlig sektor.

Framtiden kommer i vår del av världen att kräva minskad köttkonsumtion. Men det betyder inte att vi ska leva helt utan mejeriprodukter och kött. Tvärtom! Vi vill ha öppna landskap, gödsel och biologisk mångfald. Och det är just detta som möjliggörs av Beat.

– Det här är hållbar utveckling när den är som bäst! Jag hoppas ni tycker att det smakar riktigt gott! Avslutar Anna-Kajsa.