February 15, 2017

Nu finns Beat i frysdisken – god, nyttig och planetsmart vardagsmat

Den här veckan lanserar Food for Process, företaget bakom succén Oumph!, två helt växtbaserade produkter inom konceptet Beat. Beat har funnits som ingrediens för storkök och restaurang sedan 2012 och nu lanseras goda och bönberikade familjefavoriter som man snabbt kan laga till hemma: Beat Potato Cakes och Beat Cornballs. Beat är gjort på KRAV-märkta svenska åkerbönor odlade i Västergötland.

Bönor är världens smartaste mat. Förutom att det ger minimal klimatpåverkan så är bönor nyttigt. De innehåller mycket järn, protein, fibrer, folsyra och långsamma kolhydrater. Men ingen – och särskilt inte barn – gillar mat enbart på grund av att den är nyttig. Den måste ju vara god! Därför har Food for Progress tagit fram två riktigt goda vardagsrätter, där bönorna är mer som en bonus: Beat Potato Cakes och Beat Cornballs.

– Beat har passerat genom många små ”bönhatares” nålsöga och vi tror att de kan bli en riktig familjefavorit. Dessutom går de att variera i det oändliga. Potato Cakes kan ätas som de är med favvolingonsylten och någon grönsak man gillar. Eller så kan man ta vuxenspåret och servera med fraiche, rödlök och tångkaviar. Cornballs är perfekta att äta till exempel med tortillabröd, grönsaker och en schysst sås. Eller som ett snack, säger Anna-Kajsa Lidell, en av grundarna av Food for Progress

En annan smart sak med Beat är att åkerbönorna – fava beans på engelska – bidrar till nya möjligheter för svenska bönder. De KRAV-märkta åkerbönorna odlas av Roland Höckert på Godegården i Järpås i Västergötland, nära Food for Progress fabrik.

Bönan är bra för både den biologiska mångfalden ovan och under marken. Ovan mark eftersom den blommar och då hjälper våra pollinatörer, som humlor, fjärilar och bin, med mat. Under marken utvecklar bönan kraftig rot och laddar jorden med näringsämnen som ökar skörden på den gröda bonden odlar efter bönan.

– Den fantastiska åkerbönan har märkligt nog tidigare bara används till foder i Sverige. Det tycker vi att det är hög tid att ändra på. Vi är jätteglada över samarbetet med Roland och att han har vågat satsa på åkerböna för mat, annars hade de här produkterna inte funnits ute i handeln nu, säger Carl Montelius, försäljningschef på Food for Progress.

Beat Potato Cake och Beat Cornballs lanseras under vecka 7, till att börjat med på food service-marknaden, på City Gross och Ica. De kostar från 49,90 i handeln.

Beat är en del av ett större sammanhang. Ett sammanhang som vi kallar Food for Progress. Food for Progress förenas i drivkraften att skapa god, nyttig och klimatsmart mat som räcker för alla människor på jorden. Många brukar känna igen ett annat populärt koncept som vi ligger bakom: Oumph! Här kan du läsa mer om Beat.

Här finns fler bilder på Beat

Är du journalist eller bloggare och vill testa produkterna? Behöver du högupplösta bilder? Ring eller mejla oss så löser vi det!

För mer information, kontakta gärna:
Fredrika Fredmark, Head of Public Relations 0703-191512, fredrika.fredmark@foodforprogress.com