June 28, 2013

Publikt brev: Barnen har sagt sitt. De vill ha en burger med hälften kött och hälften böna.

Hej John, Richard och Morgan!

Detta publika brev är resultatet av en “I will If you will- utmaning” som gjordes i anslutning till Earth Hour. Där lovade jag Sveriges skolbarn att ta med deras åsikt till er. 

35 000 barn åt sin första Beatburger med 50% kött 50% böna vid Earth Hour. 3000 barn har besvarat 2 frågor.

1. Vill du ha en Beatburger på ditt favvohamburgerställe?

2. Vill du ha en Beatburger igen i skolan?

Deras svar är att 40% vill ha en Beatburger hos dig! 70% vill ha det igen i skolan. Och då har det varit tapetserat på skolorna att det är 50% kött 50% böna.

Min slutsats är att barn och ungdomar är smarta. Och att en Beatburger med 50% kött och 50% böna är så god att de är beredda att välja nytt. De förstår att det här är vägen att gå för att fixa en frisk kropp och en frisk planet. Det som är grunden för att uppleva lycka i livet.

Den stora frågan är vilka hamburgerkedjor som är beredda att ge barnen och ungdomarna det de vill ha? Vilka vill ta ansvar för att öppna dörren till att ta ett första stort steg i den gröna proteinväxling som vi alla vet måste till för att skapa välmående människor i en värld som står inför stora förändringar?

Jag har skapat en basingrediens som består av 100% böna. Och valt att göra en burger med 50% kött och 50% böna för att den produkten har potential att älskas av många. Den kan driva den hållbara utvecklingen starkt. Genom en liten förändring i en stor produkt kan vi skapa stor förändring i de viktiga frågorna, hälsan, klimatet och trygga maten inför 2050. Vad har du makten över på din position?

Du är härmed inbjuden till en spännande utvecklingsresa. Min förhoppning är att ni ska gå samman och förena min kunskap med er för att optimera en burger med 50% kött och 50% böna för att passa i era praktiska förutsättningar. Och sedan positionera upp den på central plats, mitt i blickfånget för kunden! Därefter kan ni tävla om vem som gör den godaste, precis så som ni gör med den vanliga hamburgaren idag. 

Jag ser fram emot att träffa dig efter sommarledigheterna! Du är varmt välkommen till Beat Food for Progress och Food & Health Concept Centre på Sahlgrenska Science Park för lunch och möte kl. 12-15 torsdagen 5 september. OSA. 23 augusti.

I väntan på det får du gärna lyssna på Tekniksafari i P1 kl. 14.30 i eftermiddag eller besöka mitt seminarium i Almedalen på måndag kl. 6.45 på Hälsotorget, Burmeister, Strandvägen 9. Men framförallt lyssna på vad barnen säger:  http://www.youtube.com/watch?v=xj-TAHVwaSk

Bästa hälsningar

Anna-Kajsa Lidell, Beat Food for Progress AB – ett socialt företag med hållbarhet i sitt DNA.

0708-92 32 65
anna-kajsa@foodforprogress.com
www.eatbeat.se